КОРЕМНА ЕХОГРАФИЯ

КОРЕМНА ЕХОГРАФИЯ

Какво представлява коремната ехография?

Ехографията е неинвазивна  техника,  която се използва за преглед на коремните органи. Ехографското изследване е показано при пациенти с признаци на повръщане,  диария,  при проблеми с уринирането и наличие на кръв в урината.  Изследването може да бъде полезно в случаи на необяснима треска,  загуба на апетит и загуба на телесно тегло.  При установяване по време на клиничния преглед  на коремна болка или увеличени  вътрешни органи също ще бъде необходимо извършване на подобно изследване.  С помощта на това изследване могат да бъдат открити патологии  на далака,  черния  дроб,  панкреаса,  простатата,  бъбреците, надбъбречните жлези, пикочния  мехур,  матката,  стомаха и червата.  Изследването помага за установяване на големината,  формата и структурата на даден орган.  Както  при хората така и при домашните любимци с помощта на ехографската техника може да бъде установена бременност,  а в по-късен етап  и визуализация на плодовете.  По време на прегледа могат да бъдат открити туморни образувания,  течност в коремната кухина и увеличаване на лимфните възли.  Често при  взимането на биопсия от вътрешни органи е необходимо ръководенето на иглата с ултразвуковия трансдюсер. Ехографския преглед е изключително полезен диагностичен тест,  който е неинвазивен и безболезнен.

Как се извършва абдоминалната ехография?

Специализирано оборудване е необходимо за извършване на прегледа. Вашия домашен любимец ще бъде подстриган в областта на корема. Животното ще бъде поставено във  V- образна възглавница създадена специално да предостави комфорт на вашия любимец по време на прегледа. Коремната област ще бъде почистена, след което се поставя контактен гел. Абдоминалната ехография е напълно безопасна процедура и обикновено отнема между 20-60 минути.

Необходима ли е седация или анестезия при извършване на абдоминална ехография?

Нито седация, нито анестезия са необходими за извършване на прегледа. Животните с буен нрав обаче ще бъдат поставени под лека седация или повърхностна анестезия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>