Author Archives: manov

Стъпка по стъпка в грижите за кучето

Сдобили сте се с кученце? Честито! Научете какво Ви предстои в първите няколко месеца на взаимното Ви съжителство!
И така, след дълги размишления ето,че вече сте с един повече – домашният любимец не е просто животно, а член на семейството. Независимо дали имате куче, коте, гризач, птица или друго животно – всички те са готови да намерят мястото си във Вашето ежедневие и да Ви донесат радост и удоволствие! Заради това е важно да им отговорите със същото. 
Като начало, ще разгледаме първите няколко стъпки след прибирането на кученцето у дома.
Преди всичко е важно да разберете със сигурност дали животното Ви е правилно обезпаразитено с подходящия за възрастта препарат, както за ендо-, така и за ектопаразити. Ендопаразитите са опасни не само за кученцето Ви, но и за самите Вас!
Заразяването на домашния любимец е лесно осъществимо, дори когато живее само в домашна среда.Неволно може да го заразите чрез внасяне на яйца с Вашите обувки, дрехи и всички други предмети, които имат непосредствен контакт с външната среда.
Също толкова опасни са и ектопаразитите – бълхи и кърлежи, които могат да преминат от кучето върху човека и обратно.
Рисковата среда, в която живеем, налага стриктното следене на тези третирания. Ветеринарните лекари от клиника VAS-VET ще Ви посъветват за подходящата схема, най-добрия препарат и точната доза за обезпаразитяването на кученцето Ви!
След като сте се погрижили да се отървете от паразитите, следва пристъпването към ваксинацията. Обезпаразитяването преди всяка ваксинация е наложително, за да може животното да е чисто от вътрешни паразити. Така то ще може да реагира адекватно на подадената му ваксина и да изгради добър имунитет срещу съответните заболявания. Освен това, за да бъде ваксинирано, кученцето трябва да е абсолютно здраво. Болните животни не се ваксинират, а се третират със съответните лекарствени средства. Към ваксинирането се прибягва след пълното оздравяване на домашния любимец.
Ваксинационните схеми, които се практикуват в клиника VAS-VET, са съобразени с най-съвременните изследвания и опити, които сочат добри резултати при изграждането на имунитета и защитата на животното от включените във ваксината инфекциозни заболявания.
Поради тази причина е препоръчително да извършите консултация с нас още в момента, в който вземете Вашето животно, за да можем да Ви посъветваме за подходящата ваксинационна схема.
Храненето е другия важен компонент на Вашето съвместно съжителство! Балансираното хранене и оптималното количество на хранителните вещества, витамините и минералите, гарантират правилно развитие на опорно-двигателната система, имунитета, храносмилателната система, козината и кожата на кученцето. Всяка храна е строго специфична и в зависимост от състава си изисква или изключва нуждата от добавянето на допълнителни количества витамини и минерали. Заради това е необходимо да се знаят потребностите от хранителни вещества за съответната порода. И тъй като всеки организъм е строго специфичен и понякога доста различен от всички останали, съобразяването с индивидуалните нужди е наложително при подбирането на подходящата диета.
Тези три пункта-обезпаразитяване, ваксинация и хранене, са първоначалните стъпки, с които трябва да бъдете запознати, за да може да дадете един добър старт в живота на Вашето кученце!Специалистите във VAS-VET винаги могат да отговорят по най-добрия начин на тези въпроси и така да осигурят спокойствие както за Вас, така и за Вашия домашен любимец!